30 Ocak 2010 Cumartesi

Korsan Taksi


Ekonominin güzel yani bir yerde bir açık olduğu zaman onu dolduracak birilerin mutlaka çikmasidir. Talep varsa yasadisi da olsa arz mutlaka geliyor.
Istanbul'da toplu ulaşım ile bir yere gitmek zaman zaman işkenceye dönüştüğü için ve koca kentte mesafelerin uzunlugu taksiyi de pahali bir ulasim araci haline getirdigi icin Korsan Taksi diye bir uygulama icat oldu. Rent a Car kisvesi altinda Istanbul'un hemen hemen her yerinden ulasim sagliyorlar. Özellikle havaalanina giden ve havaalanindan dönen yolcular sik kullanmaya basladi korsan taksileri. Ne de olsa oldukca ucuza geliyor. Sistem söyle isliyor:
Esinizden dostunuzdan ya da sagda solda dagitilan brosürlerden korsan taksinin telefonunu bulup ariyorsunuz. Saat kacta nerden nereye gideceginizi söylüyorsunuz, ücreti ögreniyorsunuz ve bildiginiz sivil bir arac o saatte sizi almaya geliyor. Yanliz eger refereransiniz yoksa ve söför tipinizi begenmediyse (!?) hic durmadan, sizi almadan yoluna devam edebilir de. Malum korsan taksicilik yasadisi ve son zamanlarda cok yayginlastigi icin sivil polisler müsteri kiligina girip korsan taksi avina cikmis. Yakalananlar saglam bir para cezasi ödüyorlar ve arabalari bir süreligine baglaniyor.
Eger yolcu olarak kabul edildiyseniz yol boyunca söför önce kendini tanitmaya basliyor ve sonra da detayli olarak sizi tanimaya calisiyor. Bazi korsan taksiler mimli olduklari icin polisler tarafindan kontrol amacli cevriliyorlar. Böyle bir durumda arkadsimi (akraba, komsu vs) tasiyorum diyebilmek icin sizi önceden tanimaya calisiyorlar.
Bu önlemi almayan bir korsan taksici, arkadasim ile birlikte havaalaninda cevriliyor ve polis arabadan indirdikleri söförü ve arkadasimi ayak üstü ayri ayri sorguya cekiyor. Tabii birbirlerinin adini bile bilmedikleri icin cuvalliyorlar.
Aslinda görünürde bir para alisverisi olmadigi icin bir sorun yok ama polis arkadasimi karakola davet edip ifade almak ile tehdit edince ucagi kacirmaktansa korsan taksi kullandigini itiraf etmek daha akil kari oluyor. Sonucta yolcu icin bir sorun yok, sadece tatsiz bir ani.
Bütün bu sorunlardan dolayi korsan taksiyi aradiginizda sizden referans isteyebiliyorlar ama devamli müsteriler icin bir problem yok tabii. 

Sakiz Adasi Cafe


Bayilirim Izmire. Özellikle bahar aylari ve yazin sicaklari cok bunaltmadigi zaman gercekten yasanacak sehirdir Izmir. Son gittigimde Kordon'da nispeten yeni acilmis olan bir cafeye götürdü arkadaslar; Sakiz Adasi. Tema Sakiz üzerine kurulu ve bircok de fakli cesitte recel satisi var cafe icerisindeki stantta ama benim gönlümü orjinal bir cay servisi ile kazandilar.
Cayin yaninda, su dolu bir bardagin icerisinde bir kasik sakiz getiriyorlar. Önce ne ise yaradigini anlamadim hatta arkadaslar yalayacaksin dediklerinde dalga geciyorlar sandim ama gercekten de yalamak gerekiyormus. Malum sakiz, icerisindeki ensülin sayesinde dogal olarak tatli. Caya seker katmak yerince önce sakizi yaliyorsunuz sonra cayinizi iciyorsunuz. Süper oluyor, hem eglenceli hem de tatli :)

19 Ocak 2010 Salı

Pratik Depo


Gecen gün Bagdat caddesinde yürüken dikkatimi cekti internetten arastirip ögrendim. Pratik Depo diye bir uygulama varmis. Sezonluk kullandiginiz esyalarin depolanmasi icin pratik bir sistem gelistirmisler. Ariyorsunuz geliyorlar, istediginiz esyalari portatif bir depoya koyuyorlar, kapiyi kilitleyip anahtari size veriyorlar. Sezonu geldiginde depoyu yine ayaginiza getirip siz istediginizi alip koyduktan sonra geri götürüyorlar. Aylik 45tlden baslayan fiyatlar bana makul gibi geldi ama ihtiyac oldugunda detayli incelemek lazim.

Valla ögrenciyken cok isime yarayabilirdi bu :) Zaten cok esyam yoktu. Yaz sonu kiraci oldugum evden ayrilir esyalari depoya brakir, kis basi da yeni tasinacagim eve getirtirdim. 3, 4 aylik kira da bana kalirdi :)