14 Temmuz 2009 Salı

Skolyoz

Skolyoz mu o da mi ne? Bu rahatsizliga sahip degilseniy bilmemeniz cok normal, ben de 5 sene öncesine kadar adini bile duymamistim. Skolyoz, omurganin göğüs veya bel bölgesinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir. Tek başına olabileceği gibi, kifoz (arkadan öne doğru anormal bir eğrilik) ile beraber de görülebilir (Kifoskolyoz). (Kaynak: Vikipedi)
Türkiye'de bilinen 2.5 milyon skolyoz hastasi var ve bunlarin büyük cogunlugu kadin. Bunun sebebini daha önce arastirmis olmama ragmen bulamadim, bilen varsa paylasirsa sevinirim. Bana zamaninda söylenen bu hastaligin aslinda dogustan oldugu ancak agri vs olmadan ya da ilerlemeden ve estetik bir bozukluk olmadan farkedilemedigi. Nitekim bende de oyle oldu. Ancak 5 sene önce muthis bir bel agrisi ile bir sabah ise gitmek üzere hazirlanirken külotlu corabimi giymek icin uzandim ve kaldim. Acidan gözlerimden yaslar geldi, öyle böyle bir aci degil. Eger ergenlikte farkedilseymis durdurma olasiligi varmis ancak benimki 24 yasinda farkedildigi icin ilerlemeye devam edecegini söylediler.
Ilk defa 1.5 sene önce genis capta bir arastirma yaptim ve Türkiye'de bu konuda 3 hatta sadece 2 isinin ehli profesör oldugunu ögrendim. Biri Azmi Hamzaoglu, digeri ise Ünsal Domanic. Itiraf ediyorum Azmi Hocanin vizite ücreti cok yüksek oldugu icin Ünsal Domanic'i tercih etmistim. Röntgenler, skolyoz grafileri vs cektirdi ve 30 derece egriligim oldugunu, omuriligimin ters C harfi cizdigini ve bunun daha da ilerleyecegini söyledi. Bel kaslarimi güclendirmek icin birkac hareket gösterdi. Evli olup olmadigimi sordum, yeni evliyim deyince, cocuk düsünüyor musunuz dedi. Ben de zamani gelince elbette dedim (o zamanin geldigini insan nasil anliyorsa? neyse, konuyu dagitmayalim, o da ayri bir yazi konusu olsun). Bana bosver ne yapacaksin cocugu dedi. Hamilelikte 6-18 derece arasi artar, cok zor bir hamilelik gecirirsin, yatarak gecirirsin vs dedi. Eh zaten 10 derece artmasi demek benim ameliyatlik seviyeye gelmem demek. Moralman cöktüm tabii.
Kis basinda dedim bu sefer paraya kiyip Azmi Hoca'ya gidecegim, zaten diyete baslama motivasyonum da buydu. Ne kadar zayif olursam, belimde o kadar az baski olur ve benim durumum icin o kadar iyi. Florence Nightingale'i aradim randebu icin. Taa 6 hafta sonrasina verdiler randevuyu. 3 hafta önce gittik E. ile. Yine bir sürü film, grafi vs cekildi veee siki durum egrilik derecemin 30 degil sadece 13 derece oldugunu söyledi! Eski filmime gözünün ucuyla bakip elinin tersiyle itti. Nasil olurdu? Bu hastalik geriliyor muymus? Hayir!!! E peki hani 30 dereceydi. Ben 1.5-2 senedir bosuna mi kara kara düsünüyorum. Azmi Hoca 35 yasima kadar ister normal, ister sezeryan 3 cocuk dogurabilecegimi söyledi. Ben aslinda bunu ogrenmek icin de gitmistim. Düzenli kontrole geleyim mi her sene dedim. Hayir, gerek yok, sen bu belle torunlarini da görürsün dedi ve bana dünyalari verdi. O gün o anda o kadar hafifledim ki hayal bile edemezsiniz. Umarim herkes benim kadar sansli olur. E peki Ünsal'dan hesap sormadin mi diyorsaniz hayir, ilgilenmiyorum hic. Artik hicbir önemi yok benim icin. Ama bu kadar büyük bir hata bu kadar ünlü bir prof nasil yapar aklim almiyor.

16 yorum:

Stil Direktoru dedi ki...

İnanmıyorum, şok oldum. Ben baleden dolayı skolyoz oldum ve 5 yaşından beri Azmi Hamzaoğlu benim doktorum, çok ama çok severim kendisini. Ben de evlenince gittim birşeyin yok senin artık dedi. Bu kadar olur. Ünsal'da kim ya. Varsa yoksa Azmi baba. Ya bu konuda biriyle aynı şeyleri yaşamış olmak ve bu hastalığı birinin bilmesi beni çok şaşırttı tatlım. Seni çok ama çok iyi anladım. Hatta bebek doğurma şansımız var mı diye gittiğimde bana nasıl moral bilemezsin. Ülkemizde her doğan çoçuğa skolyoz kontrolü yapılmalı. USA'de ilk baktıktarı omurilik çünkü. Neyse buluşunca uzun uzun konuşuruz zaten.

Quentins dedi ki...

Stil Direktörü,
Baleyle skolyozun bir ilgisi var miymis?? Ben de bale yapmistim zamaninda 2 sene kadar ama sonra zafiyet gecirdim ve doktorlar terlemeyeceksin deyince mecbur kestim. Kac derece seninki?

Bu arada bilmem farkettin mi ama kirk yillik Azmi Hamzaoglu'nu Azmi Hamzatürk yapmisim hahahaa :)

En kisa zamanda görüsmek ve konusmak üzereee:)

ladies cakery dedi ki...

merhaba bende istanbul cerrahide onur kulaksızoğluna gittim ,bana acımın 40 dereceye ilerlemiş oldugunu söyledi.halbuki 2001de azmi hocaya gitmiştim ilerlemez demişti,tam anlam veremedimm

Ceren Sezgin dedi ki...

Bende skolyoz hastasıyım. Derecem 58-63'tü. İstanbul Maltepe Marmara' da ameliyat oldum, şimdi gayet iyiyim. Doktor Mehmet Nurullah ERMİŞ' e teşekkür ederim :)

Adsız dedi ki...

bende skolyoz hastasıyım derecesi düşük ama bel düzleşmesine ve spazmlara neden oldu bazen çok ağrım oluyor. öyle tanınmış bir doktora gitmedim ama doktorum çok güzel ilgilendi egzersiz hareketleri verdi ilaç ve krem. ağrılarım azaldı fakat egzersiz hareketleri artırıyor ağrıları. 3 yılda 2 ml bir atış olmuş. bununla yaşamayı öğrenmek gerek heralde bana bel hareketlerinin yanı sıra boyun egzersileri de verdi. günde 2 saat sürüyo ve ben her zaman yapamıyorum.

Adsız dedi ki...

Ben de skolyoz hastasıyım . 17 yaşındayım ve 18 derece .. Sol omzum aşırı derecede ağrıyo.. Doktorum dengeli skolyoz dedi ama ne yapsam kurtulamıyorum ağrılardan .. Ne yapmamı önerirsiniz ?

Quentins dedi ki...

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun. Bir an önce iyi bir doktora gitmenizi öneririm. Azmi Hamzaoğlu'nu tavsiye ederim elbette...

Adsız dedi ki...

Teşekkür ederim. Bi çok doktora gittim ilerlemez dediler umarım öyle olur .. Azmi doktorun ismini çok duydum umarım gidebilirim..

Adsız dedi ki...

ben 17 yaşındayım yaklaşık 5 yıldır bu rahatsızlığımdan dolayı esogüye gidiyordum başta korse falan kullandım ama bi sonuç alamadım .5. yılın sonunda doktorum bana hastahanenin bu alanda yeterli donanmaya sahip olamadığını söyledi.....sanırım hastahanenin bişeye yaramadığını 5 yıl sonra anlıyorlar...:(

Adsız dedi ki...

remzye:hamile olamama ve ya zor doğum olayı hakkında konuşan arkdaşlar ...bu kaç derece olanlarda????

Adsız dedi ki...

mrb ben 20 yasındayım 30 derece skolyozum var ve bende unsal domanıce gıttım ama bana derecım dusuk oldugunu amlıyat gerekmedıgını soledı suan bende cok sasrmıs durumdayımm bende unsal domanıcı cok ıyı bılıyordum

Adsız dedi ki...

Cüneyt şar'da bu alanda cok iyidir

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar bu hastalıkta Prof. Doktor Emin ALICI derim.
İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi.

Adsız dedi ki...

bende 8 yıldır skolyoz hastasıyım ünsal beyı tanımadan önce kı doktorum 40 derece demıstı ve mutlaka amelıyat gerektıgını soylemıstı ünsal beye gittiğimde ise derecemin 23 olduğunu ameliyat gerekmediğini aksi taktirde felç kalma olasılığımın olduğu söylendi 4 yıl korse kullandım ve egzersiz yaptım hamilelik dönemın olursa o zmnlarda ağrın olur yıne gelırsın demısti ancak ben egzersizleri yapmıyorum sanırım derecem yükseldi öyle hissediyorum Allah hepimize şifa versin ve yardım etsin inşallah.

Quentins dedi ki...

Yaziyi 2009'da yazmisim. Su an 1 yasinda bir kizim var. Hamileligim sirasinda 16 kilo aldim ve su an egrilik 22; 9 derece artmis. Azmi hoca artmaz demisti gerci ama cok sukur hicbir agrim vs yok. Kilolarimi fazlasiyla verdim gerci ama 12kilo surekli kucakta :)

Bus dedi ki...

Bakin bende skolyoz hastasiyim sadece sunu soylemek istiyorum butun doktorlara guvenmeyin benim skolyozum cok azdi ankarada ibni sinada tarik yazar diye bir doktor var asla gitmeyin benim skolyozumin derecesini bile soylemeden ameliyat dedi ustelik gec kalmissiniz diye kizdi bide ustune korse verdi ameliyata da 20 bin istedi tabiki olmadim baska doktoara gittim cok hafif bisey var dediler egzersiz verdiler egzersizi bile dogru duzgun yapmadigim halde skolyozum yok denicek kadar az suan yani kesinlikle tarik yazara gitmeyin benim ailem gunlerce agladi kotu bisey var sanip suan belki ameliyat olup sakat bile kalabilirdim siz dikkatli olun benim skolyozum belimdeydi cok takmayin dogustan olmadigi surece gecebiliyormus diye biliyorum bide kesinlikle bircok farkli doktora gidin