1 Mart 2008 Cumartesi

Taksi Dolmus

Baska bir sehirde var mi bunlardan bilmiyorum ama Istanbul`da bircok insan ulasim icin dolmuslari tercih ediyor cunku hem ara duraklari olmadigi icin nispeten hizli bir ulasim sagliyorlar hem de oturma garantisi var. Ancak....

Her ne kadar alternatif ulasim araclari olarak tercih ediliyor olsalar da (ki ben de oldukca sık kullanirdim eskiden) ben dolmuslarin aldiklari paranin karsiligini verdiklerine inanmiyorum. Aslinda bakarsaniz uyuzum biraz bu dolmuslara. Otobusle Bostancidan Taksime kac liraya gidebiliyorsunz; 2.5 tl. Peki Deniz Otobüsü - Füniküler yoluyla kaca? 3.5tl + 1.2tl =4.7 tl. Dolmuslar ayni hat icin 4.75 tl aliyordu ben en son bindigimde ama bunun karsiliginda külüstür bir aracta ve sıkıs tıkıs gidiyorsunuz. Hele bir de ikili koltuga kaldiysaniz ya kenarda yarim oturabiliyorsunuz ya da sagdan soldan ezilerek. Bircogunun koltuklari da sanki coplukten toplanmis gibi cökük. Bu kadar zor mu bu dolmuslari konforlu yapmak anlamiyorum. Yani en azindan klimali olmalarini beklemek cok mu fazla? Artik yeni otobüsler bile klimali. Deniz otobüsü hakeza. Soförlerin sira kapmak icin piskopat gibi kullanmalarini saymiyorum bile. Bu ücret karsiliginda daha iyi bir hizmet haketigimize inaniyorum.

Yagmurlu bir gunde Taksimden dolmusa binmek gibi bir niyetiniz varsa yandiniz cünkü sira beklerken altina siginabileceginiz bir durak bile yok. Her gun yuzlerce belki de binlerce insan bu araclari kullaniyor ama nasil denetlendikleri belli degil. Rekabet olmayinca ve kurumsal bir catinin altinda hizmet vermeyince boyle oluyor sanirim. Belki de dolmuslar ozel bir isletmenin (söförler kooperatifi gibi birsey belki) altinda toplansa daha verimli hizmet alabilirdik. Bari Ford su araclarinin toplu tasima isinde kullanildiginin bilincine varip amacina uygun bir dizayn gelistirse de rahatlasak...

6 yorum:

Quentins dedi ki...

Biraz alakasiz olacak ama soylemeden edemeyecegim, onlarin adi Istanbul'da sadece "dolmus". Iki bucuk sene oldu, alis artik ;)

zeya dedi ki...

benim her domuş maceram yeşil suratımla biter fren gaz derken her seferinde bir daha binmeyeceğim diye diye inerim.

Quentins dedi ki...

zeya, ben de aynı şeyi halk otobüsler ve minibüsler için düşünüyorum. biz en iyisi yürüyelim, kökten çözüm :P

La Madame Chapeau dedi ki...

Sanıyorum yakın da yaşıyoruz :))))

Dolmuşları ben de sık kullanırım; ama Kadıköy'e ya da acelem varsa Caddebostan'a giderken.

Eğer Taksim'e ya da Şişli'ye gideceksem, deniz otobüslerini tercih ediyorum. Ne kadar sürede gideceğim belli; yolculuk ferah ve temiz. Hızlı kent ulaşımı için en iyi araç onlar. Keyifliler mi? Vapur kadar değil asla; ama İstanbul gibi bir kentte 30 dk gibi bir zamanda Taksim'den Bostancı'ya ulaşmanızı sağlıyorlar. Bu da az bir keyif sayılmaz :)

Quentins dedi ki...

Bal, deniz otobüsü konfor ve hız açısından süper de bir de haftasonları o kadar seyrek olmasalar!

La Madame Chapeau dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum!

Özellikle Kabataş bağlantısı sağlandıktan sonra, Cumartesi ve bir de Pazar günleri de sık sefer konulması çok yerinde olurdu.

Sanıyorum İDO bu konuda 'tanıtım' yapmamakta hata ediyor.